06 آذر 1403 - 15:00

کارکردهای هوش مصنوعی در بانک‌های مرکزی

کارکردهای هوش مصنوعی در بانک‌های مرکزی
بانک مرکزی با پتانسیل ویژه‌ای که قانون جدید در اختیار آن گذاشته می‌تواند به سمت استفاده از هوش مصنوعی و نظارت هوشمند حرکت کند. 
کد خبر : ۱۶۹۱۱۵

به گزارش خبرنگار ایبنا، یکتا اشرفی؛ معاون توسعه مدیریت و منابع بانک مرکزی در نشست تخصصی "هوش مصنوعی مولد در صنعت بانکداری" که در دومین روز یازدهمین همایش سالانه بانکداری نوین و نظام‌های پرداخت برگزار شد، اظهار کرد: نقش و جایگاه هوش مصنوعی و تحولاتی که اتفاق می‌افتد در نگاه به اقتصاد بازار‌های مالی و بانک مرکزی مهم است. 


وی افزود: اگر به عقب برگردیم و روند انقلاب‌های تکنولوژی را بررسی کنیم، بعد از انقلاب صنعتی چهارم شاید فکرش را نمی‌کردیم انقدر سریع وارد انقلاب صنعتی پنجم و حضور هوش مصنوعی شویم. هوش مصنوعی نظام حکمرانی‌ها را متحول کرد به نحوی که بازتعریفی در نگاه حکمرانی اتفاق افتاد. تعریف اولیه علم اقتصاد علم تخصیص بهینه منابع در راستای بهبود رفاه است. وقتی این تعریف را با هوش مصنوعی تلفیق می‌کنیم به این تعریف می‌رسیم که تصمیمات برای تخصیص بهینه منابع و حرکت به سمت رفاه باید بر اساس هوشمندی باشد.

اشرفی ادامه داد: این مسئله عملکرد تمام بازیگران از جمله ارائه‌دهنگان خدمات، مشتریان و حتی بانک مرکزی به عنوان سیاستگذار و تنظیم‌گر را تغییر می‌دهد. سه وظیفه بانک مرکزی، سیاستگذاری پولی به منظور ایجاد ثبات مالی، نظارت بر سلامت شبکه بانکی به منظور اطمینان از پایداری، شفافیت و سلامت در قوانین و مدیریت نظام‌های پرداخت به منظور تضمین امنیت، کارایی و توسعه زیرساخت‌های پرداخت است.

معاون توسعه مدیریت و منابع بانک مرکزی اظهار داشت: تحول دیجیتال سه مرحله دارد. اولین مرحله دیجیتالی سازی خدمات، دومین مرحله یکپارچه سازی و خودکارسازی خدمات و سومین مرحله هوشمندسازی خدمات است. یکی از کارکرد‌های هوش مصنوعی در بانک‌های مرکزی جمع‌آوری اطلاعات و داده‌های با کیفیت است. هوش مصنوعی در شناسایی داده‌های پرت و خطا‌های فنی کمک می‌کند. تحلیل اقتصاد کلان و داده‌های مالی برای سیاستگذاری پولی یکی دیگر از کارکرد‌های هوش مصنوعی است. نظارت بر سیستم‌های پرداخت یکی دیگر از کارکرد‌های هوش مصنوعی برای بانک‌های مرکزی است.

وی ادامه داد: هوش مصنوعی نظارت و ثبات مالی را با کارآیی بهتری فراهم می‌کند. در بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران با پتانسیل ویژه‌ای که قانون جدید در اختیار بانک مرکزی گذاشته و حوزه نظارت را تقویت کرده، می‌توانیم در حوزه نظارت به سمت استفاده از هوش مصنوعی و نظارت هوشمند حرکت کنیم. 

اشرفی یادآور شد: حوزه اعتبارسنجی نیز یکی دیگر از بخش‌هایی است که هوش مصنوعی در آن موثر است. با استفاده از هوش مصنوعی می‌توان اعتبارسنجی را با استفاده از ساروکار‌های پیچیده و با استفاده از حجم بسیار بالایی از اطلاعات و داده‌ها طراحی کرد. صنعتی به سمت هوشمندسازی می‌رود که با کفش مشتری راه برود و فضایی را فراهم کند که انگار مشتری خودش آن را طراحی کرده و دقیقا به نیاز‌های مشتری پاسخ می‌دهد. سواد مالی در این حوزه حتما باید جدی گرفته شود. کشور‌های مختلف بحث سواد مالی را از پیش از دبستان شروع می‌کنند و در قالب بازی‌های مشخصی نظام‌های پس‌انداز، سرمایه‌گذاری، استفاده از خدمات بانکی و چنین بحث‌هایی را به کودکان آموزش می‌دهند.

ارسال‌ نظر